نگرانی ایران از مهار آبها در افغانستان

با آن که سه بر چهارم روی زمين پوشیده از آب می باشد اما آب شيرين تنها دو در صد آب هاى موجود در زمین را تشکيل مي دهد از همین رهگذر اهميت آب شيرين درزندگى روزمره خیلی مهم است و یکی از عوامل کنونی منازعات منطقه اى همین مورد می باشد.

مهارآب هاى سطحى در زمین و انتقال آن به مناطق کم آب ، بهره بردارى درست از آب هاى زيرزمينى وحفاظت از منابع آبى (مديريت درست منابع آب) از موضوعات اصلى توسعه و انکشاف درکشورهاى توسعه نيافته مى باشد.

هرگاه نگاهى گذرا به منابع آبى افغانستان بیندازیم به وضاحت درمی یابیم که منابع آبى ما عمدتاً ازطريق بارش برف و باران های فصلى تامين مي گردد و بخش بزرگ این بارنده گی ها درمناطق کوهستانى فرود می آید و ذخاير بزرگ برفى و يخچال هاى کوهستانى را تشکيل مي دهد که با فرارسيدن فصل بهار و گرم شدن هوا، اين ذخيره هاى برفى آب شده در رودخانه ها جريان یافته و حوزه هاى آبى تشکیل می دهند.

حکومت افغانستان در سال های اخیر پلان های تقریباً منسجم و سنجیده شده را در راستای مهار آبها ، این مرکب مهم و حیاتی که از اهمیت ویژه در جهان برخوردار است روی دست گرفته و یک سلسله اقدامات عملی را نیز در کار مهار آبها روی دست گرفته است که مثال های بارز آن بند آبگردان سلما در هرات ، بند کجکی می باشد.

حکومت ایران در زمان اعمار بند سلما در هرات به صورت پنهانی و توسط نفوذی ها و جاسوسان خویش تلاش نمود تا این پروسه را به کندی مواجه سازد طوری که این کار برای ایران مثمر واقع گردید و کار ساخت و ساز بند مذکور چندین سال را در بر گرفت اما پس از شکل گیری حکومت وحدت ملی و با توجه جدی رهبری دولت افغانستان بند سلما به بهره برداری سپره شد.

با آن که بند سلما به بهره برداری سپرده شد اما کشور ایران آرام ننشسته و به صورت غیر مسقیم روابط خود را با طالبان نزدیک ساخته و این گروه را با دادن امتیازاتی مانند جای بود و باش و منازل رهایشی در کشور ایران ، گشایش دفتر برای این گروه در ولایت زاهدان و نیز اهدای پول و تسلیحات این گروه را وادار به حمله بالای تأسیسات آبی افغانستان نمود و گروه طالبان نیز به خاطر یک مشت پول ناچیز و بدون در نظر داشت منافع ملی چندین بار حملات را بالای تأسیسات آبی کشور راه اندازی کردند که هربار از سوی نیروهای شجاع امنیتی کشور به سختی به عقب رانده شدند و تیر کشور ایران بار بار از هدف منحرف گردید.

حالا که ایران از طریق اجیران خویش نتوانست تا به ویرانی تأسیسات آبی موفق گردد در تازه ترین مورد و پس از اظهارات سال پار آقای روحانی رئیس جمهور ایران ، محمد جواد ظریف وزیر خارجه این کشور به صورت علنی برای افغانستان هشدار داده است تا به خشکسالی در ایران توجه نماید در غیر آن دست به اقدامات سخت گیرانه در مقابل دولت و مردم افغانستان خواهد زد و این در حالی است که از حدود 45 سال بدینسو ایران آبهای کشور را بدون قید و شرط به مصرف رسانیده و کوچکترین بهایی برای مردم افغانستان در این زمینه نداده است.

بناءً ایجاب می کند دولت و مردم افغانستان با در نظر داشت اهمیت حیاتی آب در منطقه و جهان این هشدار های ایران را جدی گرفته با راه اندازی اعتراضات مدنی از سوی شهروندان و گفتگوها از طریق مراجع مربوط پیگیری و حل و فصل نمایند زیرا کشور عزیز ما به شدت نیازمند آب شیرین می باشد.