
نشست امنیتی مونیخ نخستین بار در سال 1963 آغاز به کار کرد و شخصی به نام "اوالد هاینریش فون کلایست اشمنسین" این نشست را بنیان نهاد، وی تا سال 1997 ریاست کنفرانس را بر عهده داشت پس از وی "هورست تلتشیک" تا سال 2008 این مقام را بر عهده گرفت و از آن سال تاکنون هم ایشینگر مسئول برگزاری کنفرانس مونیخ است.
به جز از سال 1991 که سال جنگ خلیجفارس بود و سال 1997 که ریاست کنفرانس تعویض شد، کنفرانس مونیخ همه ساله برگزار میشود.
نشسـت امنیتی مونیخ که به زبان آلمانی به آن: (Münchner Sicherheitskonferen) و به زبان انگلیسی به آن: Munich Security Conference (MSC)) گفته می شود در واقع کنفرانسی است که در زمینه سیاستهای امنیت جهانی به صورت اختصاصی فعالیت میکند. این همایش همواره در ماه فبروری در هتل بایریشرهوف در شهر مونیخ کشور آلمان برگزار میشود.
در نشست امنیتی مونیخ تصمیمی در رابطه به کدام موضوع خاص گرفته نمیشود و در این نشست صرف اظهار نظر، رایزنی و دیدارهای سیاسی می باشد (نشست امنیتی مونیخ یک کنفرانس بین المللی برای بررسی و ارائه راهکار - بدون ضمانت اجرایی- برای مسائل امنیتی جهان است که در هر کنفرانس بهطور ویژه به یک موضوع مهم امنیت بینالمللی در آن پرداخته میشود).
نشست مونیخ امروزه در واقع به یکی از مجامع بینالمللی مهم در عرصه امنیت جهانی تبدیل شده است و به علت تشابه کمی و کیفی و بازتابهای آن با مجمع جهانی اقتصاد "داوس"، به داوس امنیتی نیز مشهور است.
معمولاً در این گردهمایی، سیاستمداران متخصص در امور امنیتی ( وزیران امور خارجه و دفاع)، نظامیان کارشناس امور بینالمللی و نیز برخی از صاحبان صنایع تسلیحاتی از کشورهای مختلف جهان به بحث و بررسی در خصوص مسائل امنیت جهانی میپردازند و هزینهی مالی این کنفرانس توسط وزارت دفاع آلمان و کمکهای مالی صنایع تسلیحاتی تامین میگردد.
اما نشست امنیتی مونیخ امسال نیز تحت تدابیر امنیتی شدید به مدت سه روز از 16 تا 18 فبروری مطابق به (25 الی 27 حوت) با حضور ، 600 مهمان از سراسر جهان و روی مسایل مربوط به امنیت جهانی مانند جنگ، تروریزم و بحران پناهجویان در الویت کار و بررسی شرکتکنندگان برگزار خواهد شد.
قرار است در نشست امسال 20 تن از سران دولتی جهان 40 وزیر خارجه و 40 وزیر دفاع و رئیسان 50 شرکت بزرگ حضور یابند که ریاست این نشست را "ولفگانگ ایشینگر" دیپلمات اسبق آلمانی، به عهده خواهد داشت.
جیمز متیس وزیر دفاع ، کریستجن نیلسن وزیر امنیت داخلی و هربرت ریموند مکمستر مشاور امنیت ملی رئیسجمهور امریکا و نیز جو بایدن معاون رئیسجمهور پیشین و جان کری وزیر خارجه پیشین امریکا به نماینده گی از آن کشور در کنفرانس مونیخ شرکت خواهند کرد.
همچنین سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه، محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران، عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان، بینالی ایلدیریم نخستوزیر ترکیه، ترزا می نخستوزیر انگلستان و بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل از دیگر شرکتکنندگان در این نشست خواهند بود و به نمایندگی از اتحادیه اروپا نیز ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا نیز حضور خواهد داشت.
قابل ذکر است که نشست امسال مونیخ را "اورسولا فوندرلینو" و "فلورانس پارلی" وزرای دفاع آلمان و فرانسه افتتاح خواهند کرد و نیز "توماس دیمیتزیره" وزیرداخله و "زیگمار گابریل" وزیر خارجه آلمان نیز در این نشست حضور خواهند داشت.
دیده شود که تا چه حدی در این نشستت روی مسایل افغانستان تمرکز خواهد شد و نمایندگان اشتراک کننده از جانب افغانستان در حاشیه ئ این کنفرانس چه ابتکاراتی را غرض در دستور کار قرار گرفتن امنیت افغانستان در این نشست جهانی از خود نشان خواهند داد!