روهي( څلورنۍ/۱ د غبرګولي )، ځینې داسې کسانو سره به مخ شوي یی چې کله وږي شي بیا ډېر زر غصه کېږي او بیا په مامولي خبرو هم ډېر شور جوړوي.
که تاسو هم د همدغو کسانو له ډلې څخه یاست نو دوستانو سره به د دغه کار کولو څخه وروسته د خپل ځان سره د خفګان احساس کوی.
ډاکټرانو دغې ناروغۍ ته د ( هینګری ) نوم ورکړ دی.
دلیل څه دی چې یو حوک داسې کار کوي؟
زمونږ په خواړو کې کاربوهایډریټټ، پروټین، غوړي او نور عناصر زموږ په غذايي موادو کې شامل دي د ګلوکوز، امینو اسید او فاسټ اسیدونو څخه د هاضمي هضم څخه وروسته. په دغو برخو کې وينه شامله ده، چې دا د وينې سره د بدن مختلفو برخو ته ځي، وروسته له هغې چې زموږ غړي او حجري له هغوي څخه انرژي ترلاسه کوي.
د بدن ټولی برخی خپل انرژي د مختلف اجزاوو څخه ترلاسه کوي، مګر دماغ یواځینۍ ماده ده چې ډیری ګلوکوز د خپلو دندو لپاره ترلاسه کوي.
کله چې موږ ډیر ناوخته خواړه وخورو، نو په دې وخت کې د وینې ګلوکوز کم شوي وي. که دا مقدار خورا لږ وي، په اتوماتیک ډول، دماغ په دې پوهیږي چې ژوند یې په خطر کې دی.
له دې وروسته، مغز د ټولو هډوکو ته امر کوي چې هورمونونو تولید کړي کوم چې ګلوکوز په وینه کې د ویني ګلوکوز اندازه زیاته وي، او دماغ کولی شي خپل کار سرته ورسوي.
کله چې موږوږي کېږو نو په دې وخت د وینې ګلوکوز کم شوي وي، نو بیا په دې وخت کې کله ناکله موږ ته کوچني شیان پیدا کول خورا ستونزمن ښکاري. موږ آزموینې ته تمرکز کوو، موږ د کار په جریان کې غلطي کوو.
پدې حالت کې، موږ په ټولنیز سلوک کې بد چلند کوو. موږ په زړه پورې شیانو او خبرو اترو کې خندا نه کوو چې موږ یې په شاوخوا کې لرو. موږ د خلکو نږدې نیولو پیل کوو او وروسته یې په ناخوښه احساس کوو.
دا ټول د وینې په برخه کې د ګلوکوز مقدار کې کمښت او د مغز کشف له امله دی.
د حل لاره یې څه ده؟
طبي ماهران وايي که تاسو په دفتر کې یاست نو غواړئ چې له خپلو همکارانو سره په ټولو کړنو کې د خپګان مخه ونیسئ، دا چټک حل دا دی چې تاسو د ګلوکوز مثلا چاکلیټ یا نور هغه څه چې ګلوکوز لري.
مګر د دې ټولو مشکلاتو د حل لپاره د ټولو غوره لار داده چې باید د خواړو لپاره خپل ځانته یو داسې تقسیم اوقات جوړ کړو چې د خواړو توازن په کې ساتل شوی وي.
ژباړن: محمد مبین هڅاند
وروستي