سوء تغذی چیست؟
سوء تغذی ازجمله امراضی است که از سبب نبود یا کمبود مواد غذایی اساسی کودکان را مصاب می کند و بیشتر این بیماری در کشورهای فقیر و عقب مانده مانند افغانستان و کشورهای افریقایی و … از کودکان قربانی می گیرد.
سوء تغذی در اطفال سبب وزن باختن، کندی ذهن، قد کوتاهی و در بعضی موارد جان باختن کودکان می شود.
متأسفانه نشانههای عدم مصئونیت غذایی را می توان به آسانی در چهرۀ کودکانی که در شهرها مصروف دست فروشیِ، گدایی و کارهای شاقه هستند و نیز روستانشینانی که مصروف کار های شاقه اند، به وضوح مشاهده کرد.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشردوستانۀ سازمان ملل متحد در گزارشی سوء تغذی را قاتل خاموش کودکان افغانستان خوانده است.
دفتر مذکور گفته است که از هر هزار نوزاد در افغانستان، 55 تن آنها پیش از رسیدن به پنج سالگی میمیرند و 82 در صد از 55 کودک پیش از نخستین سالگرد تولد شان می میرند.
در کنار آنچه تذکر داده شد یکی از عوامل عمده و اساسی دیگر حضور گروه های مخالف دولت (طالبان و داعش) می باشند زیرا این گروه ها سبب بیجا شدن ده ها هزار خانواده و مصاب شدن کودکان به بیماری سوء تغذی می باشند.
هرچند دولت افغانستان در طول بیش از یک و نیم دهۀ گذشته در جهت دست یابی به مصئونیت غذایی و تغذیه به شاخصهای موفقیت آمیزی دست یافته و بصورت کل آمار عدم مصئونیت غذایی و فقدان رشد کودکان را کاهش داده و با عقد و امضای میثاق ها و پروتوکول های بین المللی بر مکلفیت های خود همواره تاکید ورزیده است اما هنوز هم این پدیدۀ کشنده زندگی 80 در صد از کودکان را در کشور تهدید می کند.
به اساس گزارشات منتشر شده از سوی وزارت صحت و مسئولان صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان، دلیل مرگ و میر کودکان در افغانستان بیشتر از اثرسوء تغذی است.
وزارت صحت عامه زمانی که در روز جهانی غذا آمار کودکان مصاب به سوء تغذی را اعلام کرد بر مبنای آن 33 درصد مردم افغانستان که در حدود 9 میلیون از جمعیت این کشور را تشکیل می دهند از مصئونیت غذایی سالم برخوردار نیستند و غذای کافی برای مصرف کردن در اختیار ندارند.
مسئولان صحی در افغانستان و سازمان صحی جهان عامل از بین رفتن 50 در صد از کودکانی را که در افغانستان جان می دهند سوء تغذی و عدم رژیم مناسب غذایی عنوان کرده است.
اما برای پیشگیری از این بیماری خطرناک چه باید کرد؟
_ به باور متخصصین صحی در کشور و جهان رسانه های چاپی ، دیداری و شنیداری ، دانشگاه ها ، منابر و سایر اجتماعات محلات مناسب برای آگاهی دهی هموطنان ما می باشند. محلات مذکور می توانند تا درجهت آگاهی دهی به مادران و جلوگیری از مبتلا شدن کودکان به سوء تغذی بصورت فوق العاده مؤثر واقع شوند زیرا متخصصان تغذی عمده ترین عامل جلوگیری از سوء تغذی در نزد کودکان را استفاده کودکان از شیر مادر دستکم در شش ماه نخست عنوان کرده اند آنان معتقدند که شیر مادر با تاثیر معجزه آسا بر سلامت طفل و مادر باعث کاهش مرگ و میر کودکان و نیز صرفه جویی اقتصادی در میان خانواده شده می تواند.
_ توجه جدی به رژیم غذایی کودکان و نیز خوردن مواد غذایی کامل مادران در هنگام باردای از دیگر راه های پیشگیری سوء تغذی در کودکان می باشند.
_ همچنین دولت افغانستان می تواند از طریق وارد کردن فشارهای نظامی بالای تروریستان و تأمین امنیت روستا نشینان و اشتغال زایی برای شهروندان کشور از رقم سوء تغذی کودکان در کشور به صورت چشمگیر بکاهد.
وروستي