پنځه دلیلونه چې پالک (ساګ) باید مدام وخورئ !؟
زمونږ ذھن او بدن په رنګارنګ ډول فعالیت اوکارکوي.
ډېر داسې خوراکي توکي دي چې د انسان لپارہ ګټور تمامیږي مګر په پام کې مو ندې نیولي.
یو لدې جملي څخه ښنه (سابه) پالک دي چې ھم په اوسپنه او ھم په نورو داسې موادو بډا دي چې مغذی اثرات لري.
۱) د سرطان مخنیوی؛
پالک د زرغون رنګه مادي (کلوروفیل Chlorophyll) په درلودلو د سرطان د حجراتو مخنیوی نیسي چې په وجود کې سرایت ؤنکړي. لھذا ډېر خوړل د پالک د ھرچا لپارہ ګټوردي په خاص توګه ھغو کسانو ته چې په کورنۍ کې يې سرطان ښکارہ شوی وي.
۲) د شکري د ناروغۍ په ضد مرسته کوي؛
پالک د الفا لیپویډ اسید ( Alpha Lipoid Acid ) د درلودلو په سبب په وینه کې شکرہ (خوږه) جګوالي ته نه پریږدي او ترڅنګ يې محیطي عصب غښتلي ساتي.
۳) پالک د ویني فشار ټیټ ساتي؛
ھغه کسان چې فشارخون يې تل لوړیږي پالک خوړل ورته خورا ګټور دي. پالک په وینه کې د سوډیم [Na] عنصر د کمیدو مرسته کوي کوم چې د جګ فشارلامل دی، دا پدې دلیل چې پالک پوټاسیم [K] عنصر زیات لري. یعني پوټاسیم د سوډیم مالګي په وینه کې د ډیرښت مخه نیسي.
۴) پالک خوړل د ھډوکو د قوي کیدو لپاره مرستندوی دي؛
کله چې پالک پرلپسې خوړل کیږي د ویټامین K ډیرښت او پروتین لرلو په پارھډوکي له ماتیدو پنځوس سلنه ژغوري.
۵) پالک ویټامین C فریمانه لري؛
پالک خوړل د Vit C په شتون پوستوکي او ویښتانو د وجود ته رونق او ښکلا ورکوي، یاني "چمک دمک".
•سربېرہ پردې د ویني د کمبود مخه ھم نیسي ځکه چې اوسپنه لري، اوسپنه او پروتین په پالک کې د ویني سره کرویات لوړاو پاخه ساتي، (ھیموګلوبین ټیټیدو ته نه پریږدي، چې کمبود د ویني "انیمیا" را منځ ته شي) او
•د ھاضمی لپاره په معیدہ او کلمو ښه اغېزہ لري.
※عام او خاص ټولو میندو، خویندو او لوڼو ته مې مشوره دہ چې له پالک خوړلوسرہ یارانه ټینګه کړئ
Be friendly with eating Spinach
ډاکټرنجیب خټې
وروستي