
د خوړو ډولونه او د رنګا رنګ خوړو ضرورت
(و خورئ و څښئ خو زیاتی مه کوئ. قرانکریم)
د ښو خوړو او په خوړو کې د ښو عادتونو بنسټ همدغه پورته ایت شریف ایښی دی. د خوړو په باب تر دې جامع، ښکلې او لنډې کلمې نشته.
خواړه دي چې انسان پرې ژوندی دی، حرکت پرې کوي، انرژي ترې اخلي او د ژوند چارې پر مخ بیایي.
پوهان پیشبیني کوي، چې ډېر ژر به بشریت د پوهې او سلوک دې مرحلې ته و رسېږي، چې ناروغۍ به په درملو نه، بلکې په خوړو تداوي کوي. دا خبره سمه ښکاري ځکه په خوړو کې توازن د ناروغیو مخه نیسي، د بدن مقاومت لوړوي او زیاتره ناروغۍ رغولی شي.
موږ په عام ډول لاندې خواړه خورو او بدن ته مو ضروري دي:
جذب شوي خواړه بیا د سبو، لوبیا، غوښې، پروتین او قند په پخوانیو شکلونو نه وي. هلته د امینو اسیدونو، شحمي او قندي اسیدونو په شکل بدلیږي چې په بیلابیلو پروسو او د بېلابېلو انزایمونو په تشکل کې رول لري. کله چې د خوړو کوچنۍ ذرې حجرو ته داخلې شي، تر زیاتو پیچلو پروسو وروسته په انرژي بدلېږي. همدغه تولید شوي انرژي ده، چې زموږ د ژوند فعالیت او حرکت پرې روان دی. د خوړو بیلابیل ډولونه د بدن، د حجراتو د دوی، د بدن د تخریب شوو برخو د رغون او د ناروغیو په وړاندې د معافیتي توکو په تولید لګېږي. البته اوبه هم دبدن د ورځنیو حیاتي فعالیتونو لپاره ضروري دي، چې پوره پاکې او په کافي اندازه باید و څښل شي.
روغتیایي کار کوونکی باید په دې پوه شو، چې د پروتین، قند، شحم، ویټامین او منرال پنځه ډلې په کومو خوړو کې پیداکېږي. خلکو ته باید د هغو محلي خوړو د خوړلو سپارښت وکړو چې له دغو موادو څخه ډک دي. په یو ټکی ټینګار پکار دی، چې عوامو ته د خوړو هغه نومونه وویل شي چې دوی یې پېژني.
د مهمو غذایي موادو اهمیت او منابع
لاندې جدول د سترو او کوچنیو غذایي موادو له مخې تصنیف شوی او دا راښيي چې کومه غذایي ماده څه رول او اهمیت لري او په کومو خوړو کې پیدا کیږي :
ستر مغذې مواد |
||
غذایي ماده |
رول او اهمیت |
په کومو خوړو کې شته |
کاربوهایدریونه (قندونه) او نشایستې |
د هغې اندازې انرژي برابرول چې د بدن د ژوندي پاتې کېدلو، حرکت او تودوخې، د نسجونو د ودې او ترمیم لپاره ضروري وي. ځینې نشایستې او قندونه په بدن کې په وازده بدلېږي. |
قندونه په میوو، شاتو (عسلو) شېدو، وچو مېوو، بوره، دانه بابو غوښه، بحري خوړو او سبو کې شته. |
کاربوهایدریتونه ـ خوراکي فایبر |
فایبر د غایطه موادو د نرموالي او د حجم د زیاتوالي سبب کېږي او مضر کېمیاوي موادجذبوي او له همدې امله د هضمي سیستم د روغتیا په برخه کې کې مرسته کوي. فایبر د مغذي موادو هضم او جذب ورو کوي او د چاغۍ د مخنیوي په برخه کې مرسته کوي. |
قندونه په میوو، شاتو (عسلو) شېدو، وچو مېوو، بوره، دانه بابو غوښه، بحري خوړو او سبو کې شته |
غوړ (شحمیات) |
د ودې او روغتیا لپاره د اړتیا وړ شحمې اسیدونه او د انرژي د یوې متراکمې زېرمې برابرول. شحمیات د ځینو ویټامینونو لکه ویټامین اې د جذب په برخه کې مرسته کوي. |
غوړي په کوچو، شېدو، مستو، دانه لرونکو میوو او غلو کې پیدا کیږي. |
پروټینونه |
د بدن د حجرو، مایعاتو، انټي باډي ګانو او د معافیتي سیستم د نورو برخو د جوړولو لپاره. کله نا کله له پروټینونو څخه د انرژي لپاره هم کار اخېستل کېږي. |
پروتین په غوښه، ماهیانو، هګیو، لوبیا، مغز لرونکو وچو مېوو کې پیداکېږي. |
اوبه |
د مایعاتو لکه اوښکو، خولو، او متیازو د جوړولو او په بدن کې د کېمیاوي پروسو د تر سره کېدو لپاره ضرور دي. |
له پاکو چینو، پاکو نلونو او پاکو څاګانو څخه باید واخیستل شي، او یا هم لومړی جوش او تر سړیدو وروسته وڅښل شي. |
کوچني مغذي مواد |
||
اوسپنه |
د هیموګلوبین جوړول (هیمو ګلوبین د سرو کرویاتو هغه پروټین دی چې اوکسیجن انساجو ته انتقالوي). د کمخونۍ مخنیوی کوي. |
په ځیګر، شنو سبو لکه پالکو، دالو او لوبیاګانو (سويابين) کې شته. امیندوارې میندې یې باید له فولیک اسید سره یو ځايي ګولۍ هم واخلي. |
ایوډین |
د جنین د عصبي سیستم او دماغ د ودې، د ذهني پسمانۍ، ټیټ قد، مړو زیږونونو، جاغور او نورو ناروغیو د مخنیوي لپاره ضروري دی. |
په بحري غذاګانو او ایوډین لرونکې مالګې کې شته. |
جسټ یا زنک |
د ودې او نارمل انکشاف،تولد او تناسل او د معافیتي سیستم د سم فعالیت او د نس ناستې د درملنې لپاره ډیر حیاتي دی. |
په کبانو، غوښه، د شنو پاڼو لرونکو سبو او حبوباتو کې شته. |
ویټامین اې |
د میکروبونو د مخنیوي او د معافیتي سیستم د سم فعالیت، د پوستکي، سترګو، معدې او سږو د استر د سالم ساتلو او په تیاره کې دليدلو لپاره ضروري دی. |
د ماهي په غوړو، ځیګر، د ژیړ او تیره شنه رنګ لرونکو سبو لکه ګازرو، هګیو، شیدو کې شته. |
د بي ډلې ویټامینونه |
له بدن سره د انرژۍ د تولید او نورو مقصدونو لپاره د سترو مغذي موادو د کارولو په برخه کې مرسته. د عصبي سیستم د سم فعالیت لپاره. |
په غوښه، حبوباتو، میوو او سبو کې شته. |
فولیټ |
دسالمو سرو کرویاتو د تولید او په جنین کې د غیر سالم حالت لکه د ملا دتیر زیان او د دماغ د نشتوالي له رامنځته کېدو څخه مخنیوی. |
په ډېرو نباتي خوړو کې شته. خو امیندوارې میندې یې باید له اوسپنې سره یو ځای ګولۍ واخلي. |
ویټامین سي |
د اوسپنې د ځینو ډولونو د جذب په برخه کې مرسته کوي. په بدن کې د مضرو مالیکولونو (ازادو راډیکلونو) له منځه وړلو او د ټپونو په رغېدو کې مرسته کوي. |
په ستروس میوو (مالټه، نارنج، لیمو)رومیانو، توتو، اناناس او کیوي کې شته. |
ویټامین ډي |
د کلسیم تنظیم، د وینې ټینګول، د هډوکو وده، او د جینونو فعالیت |
د لمر شعاع، هګۍ، د ماهي غوړ، شیدې. |
ویټامین اي(E) |
د انتي اکسیدانت کار کوي یعنې د حجرو د تخریب مخه نیسي |
د غنمو په مغز، نباتي غوړو، مغزي میوو، د شنو پاڼو لرونکو سبو کې شته |
ویټامین کا |
د وینې بهیدو مخنیوی کوي. د هډوکو د انزایمونو په جوړښت کې برخه لري. |
ځیګر، سویابین، د شنو پاڼو لرونکي سابه، د غنمو ډوډۍ. |
احتیاطونه او مشورې :