تتبع ونگارش: امین الدین « سعـیـدی – سعيد افغانی
مدیر مرکز مطالعات ستراتــیــژیکی افغان
ومسؤل مرکزفرهنگی د حق لاره- جرمنی
ماه رمضان از جمله ماه های مبارکی است که ریح مبارک اش از همین حالا دل وفکر، جسم وروح مارا، شاد ساخته ومسلمانان جهان وبخصوص مردم مسلمان افغانستان ، بخا طر استقبال بهتر از ماه مبارک رمضان از همین حالا امادگی میگیرند.
ماه مبارک رمضان ما ه تقوای ، ماه پرهیـزکاری، ماه نزول قرآن عظیم الشان ، ماه صیام ، ماه بخشش و احسان، ماه پـُـر بـرکت وماه است که در های جنت باز ودر های جهنم بسته میشوند.
در حدیثی از ابو هریره رضی الله عنه روایت است که : پیامبراسلام محمد مصطفی صَلَّى اللهُ عَلَیه وَسَلَّمَ فرمودند: «اذا جاء رمضان فُتِحَت أبوابُ الجَنَّةِ، وغُلِّقَت أبوابُ النَّار، وصُفِدتِ الشَّیاطین» هنگامی که رمضان می آید دروازه بهشت باز و درهای جهنم بسته می شوند و شیاطین به غل و رنجیر کشیده می شوند .(بخاری ومسلم)
همچنان در حدیثی دیگری از ابو هریره رَضِیَ اللهُ عَنهُ روایت می کند که پیامبر صَلَّى اللهُ عَلَیه وَسَلَّمَ فرمودند: «من صامَ رمضانَ إیمانًا واحتسابًا غُفِرَ لهُ ما تَقَدَّمَ مِن ذَنبِهِ ». ( هر کس ماه رمضان را از روی ایمان و امید به پاداش روزه بگیرد گناهان گذشته ی او بخشوده می شوند. (بخاری ومسلم).
خداوند متعالی در قرآن عظیم الشان در مورد فضیلت ماه مبارک رمضان با زیبای خاصش میفرمایــد:
« شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَینَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنْکُمُ الشَّهْرَ فَلْیصُمْهُ وَمَن کَانَ مَرِیضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَیامٍ أُخَرَ یرِیدُ اللهُ بِکُمُ الْیسْرَ وَلاَ یرِیدُ بِکُمُ الْعُسْرَ وَلِتُکْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُکَبِّرُوا اللهَ عَلَى مَا هَدَاکُمْ وَلَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ» ( ماه رمضان است ماهی است که قرآن عظیم در آن فرو فرستاده شده است تا مردم را راهنمائی کند و نشانها و آیات روشنی از ارشاد ( به حق و حقیقت ) باشد و ( میان حق و باطل) جدائی افکند . پس هر که از شما ( فرا رسیدن ) این ماه را دریابد ، باید که آن را روزه بدارد. و اگر کسی مریض یا مسافر باشد (میتواند از رخصت استفاده کند و روزه ندارد و ) چندی از روزهای دیگر را (به اندازه آن روزها روزه بدارد ). خداوند آسایش شما را میخواهد و خواهان زحمت شما نیست، و (پروردگار ماه رمضان و رخصت آن را برای شما روشن داشته است) تا تعداد (روزهای رمضان) را کامل گردانید و الله را بر این که شما را ( به احکام دین که سعادتتان در آن است) هدایت کرده است، بزرگ دارید و تا این که (از همه نعمتهای او) سپاسگزاری کنید.( سورۀ بقره: آیه: 185).
پیامبر صَلَّى اللهُ عَلَیه وَسَلَّمَ میفرماید :« کلُ عملِ ابن آدم لهُ إلاَّ الصِّیامَ فإنهُ لِی، وأنا أجزی به، والصِّیامُ جُنَّةٌ » (هر عمل بنی آدم برای خود او است به جز روزه که برای من است و من پاداش آن را می دهم.).
همچنان در حدیثی دیگری آمده است : «والصیام جنة، فإذا کان یوم صوم أحدکم فلا یرفُث ولا یصخب فإن سابَّه أحد أو قاتله فلیقل إنی صائم، والذی نفس محمد بیده لخَلوف فمِ الصائم أطیب عند الله من ریح المسک، للصائم فرحتان یفرحهما، إذ أفطر فرح بفطره، وإذا لقی ربه فرح بصومه » ( روزه به مثابه ای سپر است ( در مقابل دوزخ یا گناهان) پس اگر یکی از شما روزه باشد، باید ناسزا دو ودشنام نزند، داد و فریاد نزند، و اگر کسی او را دشنام داد و با او به جنگ افتاد ، باید بگوید: من روزه ام، سوگند به خدایی که جان محمّد در دست اوست، بوی دهان روزه دار نزد خداوند از بوی مُشک خوشبوتر است.
در احادیث پیامبر اسلام محمد صلی الله علیه وسلم آمده است که :
برای روزه دار در ایام مبارک دو خوشحالی نصیب میگردد : اولین خوشحالی اش زمانی برایش رخ میدهد که روزه خویش را افطار کند ، دومین خوشحالی زمانی است که : پروردگارش را ملاقات می نماید واز روزه گرفتنش خوشحال می شود. (بخاری ومسلم).
شیخ امام محمّد غزالی می فرماید:
روزه دارایی سه درجه است:
اوّل روزه عموم مردم،
دوّم :روزه خصوص،
و سوم روزه خواص الخواص.
روزه عموم مردم عبارت است از روزه است که نگاهداشتن شکم از ارضاء شهوت در آن مراعات شود.
روزه خواص عبارت از روزه ای است که : همه اعضای بدن : از جمله گوش ، چشم ، زبان ، دست وپا وسایر اعضای بدن از گناه در امان بمانــد.
ولی روزۀ خواص الخواص عبارت از آن روزه ای است که : در آن حفظ ونگهداری قلب به طور کلی از فکـرهای پلید، افکار دنیوی، و منع آن از تفکر و اندیشیدن در غیر الله. مراعات گردد.
ما در استقبال ماه مبارک رمضان قرار داریم از پروردگار با عظمت خود میخواهم که بما توفیق نصیب نماید که از فضیلت این ماه مبارک مستفید گردیده واز جمله روزه داران حیققی باشیم ، روزه داران که جسم وروح ما از کمال وفضیلت آن بطور واقعی برخوردار گردد.
امین یارب العالمین
وروستي