روغتیايي پاملرنه: مالگه او اړ‎ینه کچه يې په خوراکي توکو کې!

 
مالگه د سوډیم Na اوکلورین Cl دعنصرو له ایون Ions څخه جوړ‎ہ شوې،چې په عامه اصطلاح د خوړ‎ومالگه Common Salt ورته وايي ( Sodium Chloride )
[ NaCl ].  
مالگه په خپله د وجود لپاره د ضروري اولازمی خوراکي توکوڅخه دہ چې په خوړ‎و کې گډیږ‎ی،
۱) غذا لذت دارہ او خوندورہ شي.
۲) د خوراکي توکو دپاکۍ او محفوظ ساتندویه دہ.
۳) د ویني د فشارد جگوالې او ټیټوالې د ادارہ کولوگټورعامل دہ.
۴) سوډیم د وجود د ټولو حُجرو د فعالیت لپاره ډیرمھم عنصر گڼل کیږ‎ي.
 
الف؛ که چیرته مالگه په بدن کشی کمه شي نوکھالي او عضلاتي قولنج یا تشنج را منځ ته کړ‎ي، د وینی فشارھم ټیټ شی.  
ب؛ چې خوراک ېی زیات او کچه يې لوړ‎ہ شی، سبب د وینی د جگ فشار، یا حمله د زړ‎ہ او سکته د مغز د وخت په تیریدو سرہ رامنځته کيږي.
 
د مالگي موجودہ روغتیاييهدایت:
سوډیم Sodium چې له مالگي څخه ترلاسه کیږ‎ی، ورځنی اړ‎تیا ېی له 1500 Mg (ميلېگرامه) تر 2300 Mg پوری دہ. دا له دوہ گرام ترڅلورنیم گرام مالگي څخه ترلاسه کیږ‎ی.
لیکن زیات شمیرخلک ھرہ ورځ تر یوہ نیمه کاشوغه ( ½1 ) زیاته مالگه خوری چې اته یا نھه ( 8 یا 9 ) گرامه کیږ‎ی.
دا په خپله تخمینآ 3,400 Mg سوډیم کیږ‎ی چې د وجود لپاره مضر تمامیږ‎ی.
 
لھذا؛ پورته ذکر نښو ته باید ژورہ پاملرنه وشي او په خوراک کې د مالگي منځ دریځي/ اعتدال حتمي دې.
 
ډاکټر نجیب خټې