مستې چې د لبنیاتو خوړو د ډلې له مهمو سرچیینو څخه شمېرل کېږي؛ د کلسیمو له غني سرچینو څخه دي. مستې د کلسیمو له منبع څخه ګڼل کېږي.
د دې لبنیاتي مادې خوړل سربېره پر دې نورې ډېرې ګټې هم لري. دا چې مستې سربېره د کلسیمو په درلودلو نورې ځه ګتې لري او نور څه خصوصیات لري په دې اړه لاندې نظریې مودجودې دي.
مستې د وزن په کموالي کې مهمه ونډه لري:
دا خوندوره لبنیاتي ماده د وزن په کمولو کې ډېره اغېزه لری، دا ماده د کلسیمو، پوره اندازه پروټئنو او انتشار کوونکو هورمونو په درلودو سره کولای شي؛ چې د پیتید yy او GLP -1 په واسطه اشتها کنترول کړي.
په دې اساس څېړنو دا ثابته کړې، چې مستې د وزن په کموالي کې مهم رول لري او وزن کموي.
د مستو په خوړلو سره د بدن د ایمیني سیستم پیاوړي کول:
د مستو په خوړلو سره مو د بدن ایمیني سیستم پیاوړی کړئ او له ناروغیو څخه خوندي پاتې شئ. لبنیاتي خوړه په بدن کې د مکروبونو مخیوي کوی او نه پریږدي؛ چې ویروسونه او باکتریا ستاسې وجود ته دننه شي.
حتی د کولمو د ګډودۍ کنترول هم کوي. څېړنو دا هم ثابه کړې ده چې، مستې د ریزش د درملنې موده هم لنډوي او په خوړو سره یې ریزش شوی، کس ژر جوړیږي.
په بدن کې د مستو په واسطه د ایمیني سیستم د پیاوړتیا لامل په مستو کې د منزیم او سلینیم شتون دی، چې له ایمیني سیستم څخه ساتنه کوي. سربېره پر دې په مستو کې شته ویټامین D تر هر څه دمخه د ایمیني سیستم د پیاوړتیا لامل کېږي.
د مستو خوړل مو هډوکي له پوکۍ څخه ژغوري:
د مستو له مهمو ګټو څخه یوه دا ده؛ چې هډوکي له پوکۍ څخه ژغوري. په مستو کې د کلسیمو، فاسفورسو، پتاشیمو پروټئنو او ویتامین D شتون د دې لامل کېږي؛ چې هډوکي له پوکۍ څخه و ژغوري.
څېړنو دا ثابته کړې؛ چې له مستو او د لبنیاتي کورنۍ نور خواړه که په ورځ کې درې وارې وخوړل شي، د هډوکو له ماتېدو او پوکۍ څخه ژغوري.
د مستو خوړل مو زړه روغ او ژوندی ساتي:
په ټوله کې په مستو کې مشبوع شوي غوړی او په کمه اندازه غیر مشبوع اسیدونه لیدل کېږي؛ چې مشبوع شوي غوړي د وینې د کلسترول په کموالي کې مهمه ونډه لري، چې دا لړۍ د زړه په روغ ساتلو کې مهمه ونډه لري.
له دې سره د مستو خوړل د وینې فشار کنترولوي؛ چې دا خپله د زړه په روغ ساتلو کې مهمه ونډه لري.
وروستي