تیورسن که می خواهد فصل ناتمام امان الله خان را تکمیل نماید (قسمت آخر)

برنامه های مدرن سازی و انسجام ادارات محلی اقدامات مؤثردر آن اداره است. نظام سازی برای مدیریت مالی بهتر و مبارزه علیه فساد اداری و همچنان ایجاد میکانیسم های لازم نظارتی را می توان برنامه های خوب اداره ارگانهای محلی دانست.
 
چون تصمیم گیری مبتنی بر کیفیت اطلاعات استوار است بناْ ریفورم در اداره مرکزی احصاییه لازمی بود. اکنون خوشبختانه اداره مرکزی احصاییه توانسته است اصلاحات لازم را بیاورد و به گذشت هر روز بیشتر جایگاه و حیثیت خود را بعنوان اداره تولید اطلاعاتقابل اعتماد برای افغانستان اعاده می کند.
 
در این میان اتاقهای تجارت و صنابع نیز دستخوش اصلاحات بود و توانسته است جایگاه خود را بعنوان نماینده سکتور خصوصی و پل ارتباط بین سکتور خصوصی و دولت حفظ کند. وضعیت سایر ادارات و ریاستهای مستقل هم به همین ترتیب قناعت دهنده است.
 
دربخش سکتور بانکداری و مالی هرچند مشکلات هنور هم وجود دارداما دست آوردهای بزرگ بیرون کشیدن نام افغانستان از فهرست خاکستری سازمان فاتیف بود. دست آورد دیگر کار کردن برای داشتن یک بانک مرکزی مدرن شدیداً جریان دارد تا بتواند زمینه را برای یک سکتور مدرن و مستحکم بانکداری و مالی مساعد سازد.
 
تبدیل شدن وزارت اقتصاد از یک وزارت غیر فعال به وزارت پالیسی ساز می تواند برای اقتصاد آینده کشور یک گام مهم پنداشته شود. سپردن کار به اهل کار و زمینه سازی برای جوانان، فعال شدن بخش تحقیق و برنامه های استراتیژیک اقتصادی و مدیریت سالم انجوها وغیره دست آوردهای عمده این وزارت زیر رهبری داکتر غنی بود.
 
توجه بیشتر از هر وقت دیگر برای ریفورم در وزارت امور داخله، وزارت دفاع ملی و امنیت ملی می تواند در متوسط مدت و طویل مدت برای ما نیروهای امنیتی ملی و متخصص بدهد. او در مورد قوای امنیتی و دفاعی در یک سخنرانی خود چنین گفت:" سیاست های خورد و کوچک در قوای امنیتی و دفاعی ما جا ندارد." اشاره غنی از سیاست های کوچک و خورد رسیدن به نیروهای امنیتی ملی  وعاری از سیاست بود. اصلاح پالیسی ها، طرح استراتیژی های تطبیقی، از بین بردن فساد اداری، سپردن کار به اهل کار، زمینه سازی برای جوانان در رده های بلند و سوق دادن جنرالان کهن سال به تقاعد، معرفی تکنالوژی معاصر اصلاحات در آکادمی پولیس و آکادمی ملی نظامی کارهای بزرگی است که حکومت وحدت ملی آن را انجام داده است.در کل بزرگترین دست آورد ارگانهای امنیتی حفظ جغرافیای افغانستان باوجود خروج نیروهای خارجی بود. هرچند خارجی ها حدس می زدند که حکومت افغانستان توان مبارزه بدون نیروهای خارجی در برابر تروریسم را نخواهند داشت اما نیروهای دلیر ما توانستند به جهانیان ثابت کنند که آنها توانایی و ظرفیت حراست از سرزمین خود را دارند.
 
هرچند وزارت مخابرات و تکنالوژي هنوز هم دارد برای اصلاحات لازم زمینه سازی می کند با آنهم بعضی برنامه های کلان همانند پروژه فایبر نوری، مالیات بالای کارتهای مبایل، زمینه سازی برای رقابت سالم بین شبکه های مخابراتی،برقراری امنیت بیشتر بالای سکتور مخابراتی، اصلاحات در افغان پست، بانک اطلاعات ملی(National Data Center)، برنامه های حکومتداری الکترونیک (E-Government) بشمول پروژه ایجاد مرکز واحد خدمات دولتیو...
 
کارکرد مؤفق وزارت شهرسازی و مسکن، و همچنان وزارت انکشاف و دهات نه تنها زمینه را برای رشد سطح زندگی مردم میسر ساخته است بلکه بالای اقتصاد کشور هم نتایج مؤثر داشت. در این مدت کوتاه اگر شما نظری بر برنامه های این دو وزارت بیاندازید متعجب خواهید شد.
 
فعال شدن وزارت کار و امور اجتماعی، وزارت ترانسپورت و وزارت فواید عامه هم قابل تمجید است. در حالیکه این سه وزارت در حکومت کرزی کاملاْ نزدیک به غیر فعال بودند و امروز دست آوردها و برنامه های عملی دارند.
 
بوجود آمدن اصلاحات گسترده در وزارت صحت عامه و کاهش فساد اداری در این وزارت باورهای مردم را بیشتر بخود جلب کرده است. شفاخانه های ما با گذشت هر روز بیشتر تخصصی شده اند و توانسته اند بیشتر از هر وقت دیگر به مردم خدمت کنند.
 
وزارت دولت در امور پارلمانی توانست به ذهنیت سازی مؤثر زمینه را برای تصویبیکتعداد زیادی از قوانین میسر بسازد. وزارت اطلاعات و کلتور هم کارکرد مؤثر داشته است. حتی وزارت های دیگر که موجودیت بعضی شان چندان مهم هم بنظر نمی رسد از حکومت سابق کارکرد بهتر داشته اند.
 
در حکومت داکتر غنی بعداز حکومت امان الله خان و حکومت کمونیستان اولین بار است که حکومت واقعاَ به حقوق زنان معتقد است. تیورسن در اکثر سخنرانی های خود در مورد حقوق زن اشاره داشته است. مثلاً او گفت: "زن شخصیت درجه اول است و به حیث زن مورد احترام همه است." در کنفرانس بروکسل در مورد زن چنین گفت:" زنان افغانستان نگهبان ارزشهای دموکراتیک هستند." در جای دیگر می گوید:" حقوق زنان قربانی مصالحه نخواهد شد." در یک مجلس دیگر غنی چنین گفت:" حقوق زنان قربانی صلح نخواهد شد." و در یک جای دیگر گفت:" ادبیات زنان صلح و عدالت است.”غنی در جریان مبارزات انتخاباتی‌اش گفت: «من مشارکت زنان را در تمام حوزه‌های زندگی قطعا ضروری می‌دانم. ما باید حقوق زنان را تأمین کنیم" و با گذشت سه سال فعالیت بعنوان رییس جمهور عملاً ثابت کرد که او بیشتر از هر کسی دیگر به حقوق زنان معتقد است و برای آنها برنامه های بزرگ در نظر دارد. او زن خود را بعنوان بانو اول مامور کار کرد به زنان افغانستان کرده است و ایشان در این مدت برنامه های مؤثر را با وزارت امور زنان در مورد اعاده و رسیدن به حقوق زنان در افغانستان تطبیق کرده است.
 
سیاست خارجی اشرف غنی در مورد ایالات متحده آمریکا و کشورهای منطقه بینظیر است. او افغانستان را یکبار دیگر محراق توجه ایالات متحده آمریکا ساخت و پای آمریکا را دوباره در افغانستان درگیر کرد. او متعقد است که آمریکا باید افغانستان را بعنوان متحد خود بسازد و همین دلیل بود که در نخستین روز ریاست جمهوری اش قرارداد استراتیژیک را با ایالات متحده آمریکا به امضا رساند. گفته می شود در اخیر حکومت باراک اوباما دموکراتان می خواستند از افغانستان بیرون شوند اما وقتی داکتر غنی رییس جمهور شد تلاش کرد تا ایالات متحده آمریکا افغانستان را ترک نکند و بعنوان یک متحد به وعده های خود وفا کند. در رژیم داکتر غنی ایالات متحده آمریکا بیشتر از هر وقت دیگر نیروهای امنیتی افغانستان را تجهیز نموده است.
 
در بحث عدالت او از هیچکس نترسید. جنرال دوستم که یکی از قوه های اصلی حکومت بود را بخاطر جرمش از کشور تبعید کرد. استاد عطا محمد نور را از سمتش برکنار کرد و تا امروز استوار به تصمیم خود ایستاده است. زندگی مافیا ، مفسدین و مجرمین را تنگ ساخته است. حسابهای گروهای مفسد و مافیا را بسته کرده است و به هیچ قلدور و قوماندان و جنگسالار سرخم نکرد. همین علت است که بعضی از حلقه ها خلاف آن شدیداْ تبلیغ را به راه انداخته است تا باشد جلو برنامه های ویرا بگیرد.
 
برای مبارزه علیه فساد اداری نخستین روز کاری اش را با باز کردن قضیه کابل بانک آغاز کرد. در بخش مبارزه به فساد اداری در این مدت دست آوردهای ملموس داشت. ایجاد کمیته ملی تدارکات یکی از دست آوردهای بزرگ این حکومت است. هرچند افغانستان در شاخص فساد اداری دست آورد قابل لمس داشت اما امسال بنابر وخیم شدن وضعیت سیاسی داخلی افغانستان نتوانست جایگاه سال گذشته را حفظ کند. ایجاد مرکز عدلی و قضایی مبارزه علیه جرایم سنگین و فساد اداری تا حال بیشتر از ۲۷۴ قضیه فساد ادرای رسیدگی کرده است. 
 
در بخش تحقق به آرمان دیرینه ملت یعنی رسیدن به صلح داکتر غنی باوجود مخالفتهای شدید ایتلاف شمال توانست قرارداد صلح را با حکمتیار انجام بدهد. داکتر غنی با این کار موازنه قدرت را در یک حرکت بیلانس کرد. اگر امروز حکمتیار نمی بود داکتر غنی هیچگاه نمی توانست مخالفینش را از صحنه سیاست به چنان آسانی بیرون کند. در اصل آمدن حکمتیار به مفهوم آوردن تعادل در سیاست داخلی افغانستان بود.
 
در بخش انتخابات غنی توانست اصلاحات قناعت دهنده را در کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان بوجود بیاورد. هرچند هنوز کارهای زیادی باید در این مورد صورت گیرد تا زمینه برای انتخابات سراسر، شفاف و آزاد فراهم گردد اما برای آغاز کار همین اصلاحات نیز قابل قناعت است. دیده شود که در این مورد چه اصلاحات آتی مدنظر است و آیا تیورسن افغانستان می تواند از بحران بالقوه اتخابات آینده افغانستان جلوگیری کند یا خیر.
 
در بخش تحقق اهداف ملی و رسیدن به وحدت و ملت شدن, تیورسن پروژه سرنوشت ساز تذکره ها را بدون ترس و هراس می خواهد آغاز کند. با این کار غنی اکثر همقطاران خود را که از دست داده بود دوباره مجذوب خود کرد. او با این کارش سیلی محکم به مخالفین وحدت افغان زده است. او در یکی از سخنرانی های خود به صراحت گفت:"ما افغان هستیم، بودیم و خواهیم بود". اینگونه روشن حرف زدن افغانستان را در راستای ملت سازی کمک و همکاری می کند. آغاز تذکره های الکترونیک بزرگترین دست آورد غنی برای افغانستان واحد و یکپارچه و روند ملت سازی در این کشور خواهد بود.
 
بنظر من بزرگترین دست آورد تیورسن افغانستان بیداری ملت علیه جنگسالاران، مفسدین و مافیا بود. امروز بیشتر از هر وقت دیگر مردم افغانستان تعریف درست از دوست و دشمن خود دارند و این کار از برکت غنی مساعد گردیده است. همین دلیل بود که مردم افغانستان به تمام برنامه های فاشستان، مافیا، جنگسالاران، مفسدین نه گفتند و بسوی افغانستان نوین در حرکت هستند. غنی چهره های سیاه تاریخ را یکی بعد از دیگر افشا کرد. این کار در تاریخ افغانستان نظیر ندارد.
 
بدون شک که غنی اشتباهات زیادی را نیز در این مدت مرتکب شده است اما دست آوردهای این مرد آنقدر گسترده است که انسان فکر می کند امان الله خان دوباره زنده شده است و می خواهد فصل ناتمام خود را تکمیل نماید. با آنهم دیده شود که تیورسن افغانستان چقدر توان مبارزه به جهل، نادانی، بی سوادی و عناصر نفوذی دارد و آیا می تواند جایگاه، حیثیت و وقار خود را حفظ کند یا برای حفظ قدرت تن به معامله می زند؟ اندک انتظار باید کشید یا ما به افغانستان نوین(افغانستان یکپارچه و همه شمول، آزاد، روشن، خودکفا، قدرتمند، دارای حکومت مردم سالار و عادل) میرسیم یا هم تیورسن افغانستان ناکام شده ما دوباره به یک بحران دیگر  می رویم.
به امید افغانستان امانی
با حرمت
امین یار
۲۴ فبروری ۲۰۱۸
کالیفورنیا