
تیورسن که می خواهد فصل ناتمام امان الله خان را تکمیل نماید (قسمت دوم)
تیورسن افغانستان رویاهای چنان بزرگی دارد که بعضاً غیر عملی بنظر میرسد اما وقتی راه حل های عملی برایش تجویز می کند و آن رویا را به حقیقت مبدل می کند، باورها را بیشتر بسوی خود جلب می کند. او می خواهد افغانستان را نقطه اتصال اقتصادی و سیاسی منطقه و جهان مبدل بسازد او یک رومانتیک و یک ریالست است که اعتماد به نفس همانند کوه دارد. او علاقه دارد از طریق اقتصاد برنده سیاست شود. او نگرش اقتصادی و سیاسی دارد که در بسیاری موارد نتایج ملموس هم داشته است.
تیورسن عاشق رویاهای امان الله خان است و همواره از تکمیل نمودن فصل ناتمام امان الله خان صحبت می کند. در زمان کمپاین انتخابی بیاد دارم که یکروز در خانه خود در دارالامان گفت: " جوانان عزیز من سالها در مورد افغانستان تحقیق کرده ام و بخوبی مشکلات این کشور را می دانم. من تمام چالشهای داخلی و خارجی افغانستان را شناسایی نموده ام و برای بیرون رفت از آن برنامه های عملی دارم. به امید خداوند(ج) و یاری ملت که می خواهند آزاد و بیدار باشند من به شما افغانستان را هدیه خواهم کرد که خانه مشترک همه افغانها و قابل افتخار همه ما باشد. من فصل ناتمام امان الله خان را تکمیل خواهم کرد." او افزود:" من هیچ علاقه به قدرت ندارم بجز از خدمتگزاری برای ملت خود." او در یک جای دیگر چنین گفت: "ملت بزرگ افغانستان از ما خدمت می خواهد نه باداری".
تیورسن افغانستان برای اقتصاد کشور برنامه های بزرگ دارد و یکی بعد از دیگر را عملی می کند. تاپی یک رویا بود اما امروز به حقیقت نزدیک شده است. بند سلما عملی شد. بندر چاه بهار عملی شد و کاسا ۱۰۰۰ عنقریب عملی گردد. دهلیز های هوایی عملاْ کار خود را اغاز کرده است. اتکا اقتصادی پاکستان عملاْ بیشتر از ۵۰ در صد کاهش یافته است. بند کجکی، خط آهن و صدها پروژه کوچک و بزرگ دیگرجامه عمل پوشیده و میپوشند. مدیریت آبهای افغانستان سروصدای ایرانی ها را بلند نموده است. بحث معادن توجه کشورهای خارجی را جلب کرده و عنقریب به مرحله تطبیق خواهند رفت و سایر برنامه های اقتصادی می تواند افغانستان را از لحاظ اقتصادی خودکفا نماید.
تیورسن افغانستان در بخش امور حکومتداری داخلی نیز برنامه های بزرگ دارد و توانسته است بعضی برنامه های خود را عملی سازد. بطور مثال معارف را می خواهدبطور کامل مدرن بسازد و جریان اصلاحاتاز بنیاد تا بررسی معلمان آغاز شده است.کار برای مدرن سازی تحصیلات عالی از نوین سازی مفردات درسی رسماْ آغاز شده است. او متعقد است که در تمام پوهنتونهای افغانستان باید به دو زبان ملی تدریس صورت گیرد و در کنار آن انگلیسی هم حتمی باشد. در داخل پوهنتونهای دولتی بزرگترین موانع برای پیشرف وجود یکتعداد کلاسیک ها بود که ایشانرا رییس جمهور به تقاعد سوق داد و زمینه را برای جوانان مساعد ساخت.درس از راه دور یعنی آموزش غیر حضوری، آوردن تکنالوژي مدرن در سیستم تدریس و آموزش و تجدید نظر شیوه های تدریس و آموزش، آغاز برنامه های جدید و برنامه های ماستری و دوکتوار و مراکز تحقیق در ذات خود برای سکتور تحصیلات عالی کشور سرنوشت ساز است که تیورسن افغانستان درین راستا زمینه فعالیت را مساعد ساخته است.
در بخش ذخایر و معادن نخستین کار داکتر غنی توقف استخراج غیر قانونی بوده است. اوقوانین و طرزالعملهای مرتبط را زیر بررسی گرفت و پیدا کرد که با این قوانین و پالیسی ها منافع افغانستان تامین نمیگردد و بیان نمودند که: "معادن افغانستان ثروت ملل است و آن را باید به دقت کامل مطالعه کنیم تابه ملت افغانستان خیانت صورت نگیرد و نسلهای آینده افغانستان از لحاظ اقتصادی خودکفا شوند."
در بخش تجارت و صنایع از عضویت سازمان تجارت جهانی دست آوردهای حکومت وحدت ملی آغاز شد و اداره فاسد آیسا(AISA) به وزارت تجارت و صنایع مدغم گردید و در وزارتتجارت و صنایع تغییرات بزرگ رونما شد. سطح واردات افغانستان از پاکستان کاهش بی سابقه یافت که آن را می توان یکی از دست آوردهای کلیدی برای ختم وابستگی های اقتصادی وسیاسی بالای پاکستان دانست. دهلیزهای هوایی ایجاد شد و ما صاحب الترناتیف یا بدیل های تجارتی مناسب شدیم. با آسیای میانه و جنوب آسیا تجارت افغانستان بیش از هر وقت دیگر مورد توجه قرار گرفت. بند چاه بهار عملاْ کار خود را آغاز کرد. این بند یکی از دست آوردهای گسترده برای مبدل کردن افغانستان به نقطه اتصال اقتصادی افغانستان است. قانون اشتراک سکتور عامه و خصوصی یک اقدام تاریخی بود که قطعاٌ در دراز مدت برای داشتن یک سکتور خصوصی بزرگ در افغانستان لازم می باشد. تعدیل قوانین و پالیسی ها بخصوص قانون حمایت از سرمایه گذاری در افغانستان و جا دادن به محرکهای بیشتر در این قانون باعث رشد سرمایه گذاری داخلی و خارجی در افغانستان خواهد شد. برنامه ویزه دهیدر میدان های هوایی برای سرمایه گذاران در افغانستان یک اقدام خیلی مؤثر در رشد سرمایه گذاری داخلی خواهد بود.
برای تحقق به اهداف خودکفایی اقتصادی افزایش درآمد مالیاتی و مبارزه علیه فساد اداری یک اقدام ستودنی است. اصلاحات در سیستمها و پروسه های وزارت مالیه، سپردن کار به اهل کار، فعال شدن آکادمی ملی گمرکات افغانستان، ایجاد دیپارتمنت برای PPPs وسایر برنامه های مؤثر اقدامات تاریخ ساز در این مورد است. تیورسن افغانستان در ارگ تیممشاورین اقتصادی نخبه، تحصیل کرده غرب و جوان دارد که بصورت دوامدار برای اقتصاد افغانستان کار می کنند. اگر شما به صفحه انترنتی افغان اکونومیکس دات کام(www.afghaneconomics.com) بروید بخوبی از کارکردهای تیم اقتصادی ارگ پی می برید.
این نخستین بار است که افغانستان صاحب داده ها و اطلاعات و تحقیقات معیاری در مورد اقتصاد می گردد.
تغییرات مناسب در ارگانهای محل و قرار گرفتن یک جوان در راس آن در ذات خود یک تحول اداری را در افغانستان نشان می دهد. امروزه اداره ارگانهای محل فعال تر وتخصصی تر از هر وقت دیگر است.