در افغانستان تا اکنون به تعداد 505 واقعه اچ آی وی از منابع مختلف گزارش داده شده

جمهوری اسلامی افغانستان

وزارت صحت عامه

ریاست دفتر

ریاست روابط عامه

 

اعلامیه مطبوعاتی
 


در افغانستان تا اکنون به تعداد 505 واقعه اچ آی وی از منابع مختلف گزارش داده شده است و 7 نفر  از سبب بیماری ایدز جان باخته اند

 

کابل، 23 دلو 1387: انتشار سریع ویروس HIV و بیماری AIDS یک مشکل بزرگ بخش های مختلف صحی، اجتماعی، اقتصادی و سیا سی هر کشور است که به طور روز افزون به یک خطر جدی جهانی و منطقوی برای همه اقشار جامعه خاصتاً جوانان، کودکان و زنان مبدل گردیده است. اگر چه تا اکنون واقعات اچ آی وی ایدز در افغانستان کم است مگر سه دهه جنگ، فقر، سطح پایین سواد، مهاجرت های داخلی و خارجی توده های بزرگ مردم، کشت، استعمال و قاچاق مواد مخدر، روابط نا مشروع جنسی، زرقیات غیر مصؤن و تطبیق خون غیر مصؤن زمینه های اند که انتشار این ویروس مهلک را در افغانستان سریعتر خواهد ساخت.

 

مطالعات اخیر نشان می دهد که شیوع اچ آی وی در نفوس عمومی کمتر از 0.5 فیصد بوده حالانکه این فیصدی در بین معتادین زرقی در حد 3. فیصد میباشد. تا الحال 505 واقعه مثبت از منابع مختلف راپوردهی گزارش شده است و تخمین شده است که ممکن در سراسر کشور در حدود 2500-2000 واقعات اچ آی وی در سراسر کشور موجود باشد. (راپور سال 8200 پروگرام ملی کنترول ایدز) در جوابگوئی تهدید اچ آی وی، وزارت صحت عامه در سال 2003 نخست پروگرام ملی کنترول ایدز را بناء نهاد و بعداً ستراتیژی پنج ساله 2006-2010 را در دست گرفت. ستراتیژی متذکره در چوکات پلان عملیاتی پروگرام Program Operational Plan (POP) تفسیر گردیده است. نظر به درخواست دولت افغانستان در حال حاضر بانک جهانی در پروژه وقایه اچ آی وی/ایدز افغانســـتان (AHAPP) حکومت افغانستان را از نگاه مالی یاری داده است و بدین منظور 10 ملیون دالر امریکائی را اختصاص داده است که از جمله آن 341097 دالر امریکائی به پروژه کاهش اضرار مواد مخدر برای مدت بیست چهار ماه اختصاص داده شده است. استفاده از پول متذکره در ماه فروری  سال9200 میلادی رسماً آغاز گردیده است.

 

پروسه اين پروژه به اساس رقابت آزاد بر مبناي انتخاب بر اساس كيفيت مطابق به قوانين تداركاتی بانك جهاني به صورت شفاف انتخاب گرديده كه بعد از نشر اعلان در رسانه هاي ملی و بين المللی  یازده (11) اظهار علاقمندي رسيده كه بعد از ارزيابي اظهار علاقمندي متذكره  شش كمپني  مطابق معيارات و واجد شرايط بوده كه درخواست براي پروپوزل برای ايشان ارسال گرديد. بالاخره از جمله شش کمپنی متذکره صرف سه طرح پیشنهادی از جی-آر-ایم ،موسسه حکیم سناي  و مؤسسه همکاریهای تخنیکی برای انکشاف اجتماعی را ما دریافت نموده و بعد از تعیين كميته ارزيابی طرح پیشنهادی تخنيكی هر سه مؤسسات مؤسسه همکاریهای تخنیکی برای انکشاف اجتماعی (OTCD) با بلند ترين درجه توانست برنده اين پروژه گردد. ساحه کاری مؤسسه همکاریهای تخنیکی برای انکشاف اجتماعی (OTCD) وزارت صحت عامه متوقع است تا موسسه موظف کاهش اضرار مواد مخدر وظایف عمده ذیل را بدوش خواهد داشت.

 

مشخصات مشرح هر فعالیت ذیلآ ارایه میگردد:

تهیه وتطبیق پلان کاری سالانه جهت بسته اساسی خدمات کاهش اضرار مواد مخدر و خدمات وقایوی اچ ای وی به شمول آموزش افراد در مناطق انتخاب شده.

·        تهیه خدمات کاهش اضرار مواد مخدر به شمول سامان الات معقم زرقیات، آب مقطر ومایع تعقیم کننده ( بلیچ) و افزایش پروگرام توزیع تبادله سوزن و سورنج برای معتادین زرقی و جمع اوری آن بعد از  استعمال.

·        تطبیق راه اندازی تدابیر مناسب سلوکی که از طریق کانال های گوناگون فراهم میگردد تا زمینه جلوگیری از روش های حطرناک به عمل اید وبه روش های مصون زرقی، جنسی و سلوک مناسب صحی افزایش بخشید.

·        و فراهم نمودن تعلیمات صحی در پیرامون توزیع کاندوم و مایع ضد اصطکاک (Lubricant)

·        تهیه خدمات ابتدای تداوی صحی معالجی  وخدمات برای امراض مقاربتی و تداوی سندرومک مطابق رهنمود ملی

·        تهیه تعلیمات صحی در زمینه امراض مقاربتی و دسترسی به خدمات مناسب امراض مقاربتی

·        ایجاد سیستم رجعت دهی برای سم زدای و تداوی در صورت لزوم

·        رجعت ساختن مریضان توبرکلوز به شفاخانه ها به منظور تشخیص و تداوی توبرکلوز

·        فراهم آوری خدمات مشوره دهی و آزمایش اچ ای وی.

·        بهبود شرایط کمک کننده در عرصه تطبیق پروژه در ساحه فراهم نمودن اموزش مورد نیاز به کارمندان، زرق کننده گان، گروه های ذیدخل و سایر اشخاص پیرامون کاهش اضرار، وقایه از اچ ای وی و مراقبت صحی.

 

 

در کنار وزارت صحت عامه و برنامه ملی کنترول ایدز، موسسات معتبر بین المللی کمک کننده چون بانک جهانی World Bank، ادارۀ ایالات متحدۀ امریکا برای انکشاف بین المللی (USAID)، یونیسیف UNICEF، سازمان صحی جهان WHO، UNIFEM و موسسات ملی و بین المللی عرضه کننده خدمات برای وقایه و جلوگیری اچ آی وی / ایدز مانند دفتر مبارزه با جرایم مواد مخدر ملل متحد UNODC، کانستیلا فیوچرز  Constella Futures، انجمن رهنمای خانواده افغان AFGA ، جمعیت عالی افغانی سره میاشت، Action Aid، کمیته سویدن برای افغانستان SCA و غیره مصروف فعالیت و عرضه خدمات برای مریضان مصاب به این مرض اند. برنامه ملی کنترول ایدز (NACP) تلاش مینماید تا استراتیژی واحد ملی مبارزه با ایدز را به کمک تمویل کنندگان، نهاد های دولتی و غیر دولتی، جامعه مدنی، شورای ملی، رسانه ها و اقشار مختلف مردم در سراسر کشور تطبیق نماید.

 

کمک با مریض ایدز مسوولیت اسلامی ماست. جوانان عزیز، علمای گرانقدر، بزرگان و دولتمداران خبیر، اردو و پولیس آگاه و بیدار کشور بیایید دست به دست هم داده، نگذاریم که مرض کشنده اچ آی وی / ایدز  زندگی ما و خانواده های ما را تباه سازد. مریضان ایدز مثل دیگر انسان ها نیاز به کمک و همکاری ما نیاز دارند.

 

 

وزارت صحت عامۀ جمهوری اسلامی افغانستان خدمات صحی را بدون هر گونه جانبداری و تبعیض به مردم مستضعف و مستمند افغانستان در تمام اکناف کشور عرضه می دارد. ضمناً از تمام جناح ها تقاضا می نماید تا به این خط مشی احترام گذاشته و همه کارکنان عرضه کننده مراقبت های صحی را پشتبانی نمایند تا به وجه احسن این وظیفۀ مقدس را انجام دهند.

 

برای معلومات بيشتر در باره فعاليت های وزارت صحت عامه به آدرس انترنيتی ذيل مراجعه نماييد:
http://www.moph.gov.af

جهت معلومات بيشتر لطفاً با سخنگوی وزارت صحت عامه در تماس شويد:

دوکتور عبدالله فهيم

موبايل: 0700276340-0798931886

پست الکترونيکی:

fahima@moph.gov.af

fahima777@yahoo.com