ھو!
د میوې رانیول، پریمنځل، برابرول او بیا خوړل یو سادہ بھیردی چې یو کس ځان پرې وپوھوي.
میوہ له لبه د وجود سالمیت، پروریش، ودې او د تودوخي (انرژي) ساتني لپاره خوراکي توکې دي، مګر د خوړلو وخت پیژندل يې خورا اړین دی ترڅوګټه ډېرہ او زیان يې ھیڅ وي.
میوه خوړل له بدنه زھرجن شیان باسي، د وزن په بایللو، د ھاضمي په چستي، د ویني فشار راټیټولو، د زړه رنځ کمولو او د مادې په بدلون (میټابولیزم) کې مرسته کوي.
د میوې د خوړلو ډېرې کیسې (افساني) شته چې کوم مھال وخوړل شي، ځیني خلک خوچې پر وربرابرشي ورته کشیني، نو بسم الله....
۱) میوہ خوړل سھار په خالي نس خورا ګټور تمامیږي.
۲) د غرمي د ډوډۍ او بیګاه (شپې) د ډوډۍ منځ مھال ټاکل ښه وخت دی (یعني ماپشین قضا، مازدیګر لوړ).
۳) مخته او یا وروسته ترجسماني ستړیا/ تر ورزش وروسته يې خوړل ډېرہ ګټه لري.
د میوې په ھضمیدلو ترنورخوراک ډېروخت لګیږي، په پورته درې واړہ حالاتو کې معدہ خالي وي او د انزایم (کیمیاوي بدلون مادہ) سره مرسته وکړي، ترڅو د میوې ټول خوراکي (غذايي) توکي په وینه کې جذب او د بدن ھر راز حجرات غښتلي وساتي، ترڅنګ يې میوہ خوړل په تش نس د ویني شکر ھم نه لوړوي.
ډاکټرنجیب خټې
وروستي